De bouwkundige brandveiligheid in Nederland staat onder druk., Producenten van producten van bouwkundige brandpreventie, verenigd in Brandveilig Bouwen Nederland (BBN), wil deze trend keren. Voorzitter Joric Witlox en de nieuwe directeur Leo Oosterveen lichten in de tweede editie van Brandveilig.com van 2014 hun plannen toe.
Afgelopen donderdag werden de bestuurswisseling en het strategisch plan 2014-2016 van BBN wereldkundig gemaakt. “Tijdens onze strategiesessies constateerden we dat regelgeving en handhaving minder worden. Dat leidt tot erosie van de bouwkundige brandveiligheid, wat weer nadelig is voor onze leden.” Afnemende regelgeving en een daarmee gepaard gaand lager brandveiligheidsniveau baren BBN zorgen, zoveel wordt duidelijk tijdens het gesprek met Witlox en Oosterveen.
Brandveiligheid schiet vaak tekort
De vereniging BBN krijgt signalen dat brandveiligheid van een groot deel van de gebouwen niet eens meer aan het Bouwbesluit voldoet. Wat hiervan volgens BBN de oorzaak is legt Witlox uit: “Wij constateren dat die minimale eis vaak niet wordt gerealiseerd doordat er wordt gewerkt met producten die hiervoor niet geschikt zijn, of dat degene die een goed product installeert niet capabel is. De som van deze twee constateringen leidt ertoe dat het eindresultaat onder de feitelijke eis van het Bouwbesluit ligt.”
Om het gewenste niveau van brandveiligheid terug te brengen gaat Brandveilig Bouwen Nederland onder meer:
- Intensiever samenwerking zoeken met stakeholders zoals gebouweigenaren, verzekeraars, het ministerie van BZK, Bouw en woningtoezicht, de brandweer en adviseurs
- Hoger niveau van brandveiligheid uitdragen samen met de leden
- Werken met een slagvaardiger bestuursindeling
Samenstelling van het BBN bestuur is per 20 maart 2014 als volgt:
- Joric Witlox, voorzitter
- Will Simons, penningmeester
- Arnoud van ’t Hof, bestuurslid
- Arnold Sirag, bestuurslid
Lees in het volledige interview met Oosterveen en Witlox hoe de nieuwe strategie van BBN verder wordt ingevuld. Dit interview verschijnt eind april in Brandveilig.com nummer 2.
Bouwkundige brandveiligheid is altijd al een zorgenkindje geweest. Niet dat dat niet gerealiseerd zou kunnen worden, dat kan zeker wel. Er zijn alleen veel schakels waarbij het mis kan gaan. Allereerst de vertaling van ontwerp naar praktijkdetail, vervolgens de werkelijke realisatie ervan en tenslotte de instandhouding en het benodigde onderhoud tijdens de gebruiksperiode van het gebouw. Geen van deze schakels is op enige wijze geborgd, een inspectiecertificaat voor bouwkundige brandveiligheid zou daarin uitkomst kunnen bieden. We doen dat tenslotte voor installatietechnische voorzieningen ook. Dat vergroot de betrouwbaarheid van de voorzieningen.
Met meer regelgeving of gedetailleerdere regelgeving los je dit probleem niet op. Met meer handhaving kun je het probleem wel verkleinen, maar haal je nog niet die betrouwbaarheid die je met certificering kunt bereiken.
Natuurlijk heeft ook certificering een nadeel: het staat innovatie in de weg. De uitdaging ligt er dan ook in om dat zodanig slim te doen dat de betrouwbaarheid wordt vergroot terwijl innovatie niet wordt belemmerd.