Business intelligence is een van de speerpunten voor de brandweer en vloeit voort uit ‘Brandweer over morgen’. Het idee achter business intelligence is dat we toegroeien naar een informatiegestuurde brandweer. Een brandweer die veel meer dan ooit gebruikmaakt van gegevens die overal al aanwezig zijn om de doelstellingen te halen, zoals die in ‘Brandweer over morgen’ zijn geformuleerd. Maar wat is dat eigenlijk, business intelligence?
Niet iedereen heeft daar een beeld bij. Aan de hand van een mooi voorbeeld zal ik dit duidelijk maken: het natuurbrandverspreidingsmodel. Met business intelligence kan een organisatie haar doelstellingen op een slimmere manier halen. Deze doelstellingen worden bereikt op de werkvloer. Het gaat erom dat de mensen dit zo slim mogelijk doen. Dát is waar business intelligence voor is. Daar is wel wat voor nodig. Om intelligence te realiseren, moeten er data worden vergaard. Vervolgens moeten op een creatieve manier data uit verschillende bronnen gekoppeld worden. Die data kunnen worden geïnterpreteerd en op een slimme manier worden aangeboden. Er is dus nog een lange weg te gaan.
Mooi voorbeeld: natuurbrandbestrijding
Een van de mooiere ontwikkelingen op het gebied van business intelligence vind ik het natuurbrandverspreidingsmodel (NVBM). Dit model is een lichtend voorbeeld van business intelligence!
Er wordt data uit allerlei bronnen samengevoegd en geanalyseerd. Data van begroeiing, eigenschappen van begroeiing, het weer, satellieten, vochtigheidsgraad en geodata worden verzameld. Ook wordt onderzocht hoe het brandgedrag van die begroeiing is. Dat wordt vervolgens gemodelleerd. Data wordt gekoppeld, geanalyseerd en gepresenteerd op een zodanige manier dat de brandweer en andere partijen op een slimme manier branden kunnen voorkomen, de bestrijding kunnen voorbereiden en, als het dan toch fout gaat, de branden kunnen bestrijden. En de volgende stap is om met satellieten de gegevens continu te actualiseren.
Dat noem ik nou een slimme brandweer!
Mogelijkheden van business intelligence voor de brandweer
In de toekomst zie ik dit soort business intelligence ook op andere vlakken. Zo kan ik mij voorstellen dat we in het kader van preventievoorlichting precies weten waar en bij wie we langs moeten gaan om branden te voorkomen, omdat we weten waar de risico’s op brand het grootst zijn en we dus weten hoe we voorlichting moeten geven aan de juiste doelgroepen.
Kunnen we zo gerichter branden in gebouwen voorkomen? En kunnen we deze, als het dan toch fout gaat, heel precies en slim bestrijden? Door bijvoorbeeld altijd te weten wat in welk gebouw aanwezig is? Hoe het met de brandwerende constructie is gesteld? Waar de brand zich bevindt en waar we naar binnen moeten om direct water op het vuur te brengen zoals we volgens de hernieuwde kijk op brandbestrijding voorstaan?
We hebben nog een weg te gaan, maar de ontwikkelingen gaan snel en het natuurbrandverspreidingsmodel bewijst dat, als we er echt voor gaan, business intelligence mogelijk is. Ook voor de brandweer.
Dr. ir. Ricardo Weewer, MIFIreE, is lector brandweerkunde aan de Brandweeracademie (IFV)