De Nationale Brandpreventieweken die jaarlijks in oktober worden georganiseerd richten zich dit jaar op de gevaren van rook. Daarbij is er specifiek aandacht voor de thuiswonende 65-plusser.
Het campagneonderdeel ‘Blijf uit de rook’, moet de bewustwording van de gevaren van het inademen van rook vergroten. Niet zonder reden; de GGD Groningen heeft de relatie tussen blootstelling aan rook en negatieve gezondheidseffecten bij de bevolking en brandweerpersoneel wetenschappelijk aangetoond. Het onderzoek toonde ook aan dat het niet uitmaakt of iemand eenmalig aan een hoge dosis of meerdere keren aan een lagere dosis is blootgesteld. En dat het ook niet uitmaakt of de rook afkomstig is van een brand bij een bedrijf met gevaarlijke stoffen of van een ‘gewone’ brand. Rook is sneller en dodelijker dan vuur.
Meer rookmelders
De landelijke publiekscampagne ‘Wat doe jij bij brand?’, wijst via verschillende media zowel senioren als hun naaste omgeving op hun verantwoordelijkheid om brandveilig te leven. Het streven is 3% meer geplaatste rookmelders in de woningen dan in 2012 en 4% meer afgesproken vluchtplannen.
Medicus Roelf Breederveld onderstreept het gevaar van rook; “Door de goede brandwondengeneeskunde kunnen de meeste mensen ernstige brandwonden overleven, maar voor rookvergiftiging hebben we nog geen antwoord”.
Rook is om drie redenen gevaarlijk:
- de hete lucht ervoor zorgen dat je binnenin – van mond tot stembanden – verbrandt;
- het inademen van fijne roetdeeltjes kan ontstekingen in de luchtpijp en longen veroorzaken;
- rook bevat twee zeer giftige ingrediënten: koolmonoxide en cyanide. Adem je die in, dan wordt de zuurstoftoevoer naar organen als hersenen, nieren en darmen uitgeschakeld en de stofwisseling in cellen platgelegd. Zelfs kort rook inademen kan dodelijk zijn.
Meer informatie: www.watdoejijbijbrand.nl (voor het publiek) en www.brandpreventieweek.nl (voor de brandweer).